DOLAR 34,4835 0.06%
EURO 36,2195 -0.37%
ALTIN 2.952,840,62
BITCOIN %
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çukurova’nın Beyaz Altını Pamuk kitaplaştırıldı

Çukurova’nın Beyaz Altını Pamuk kitaplaştırıldı

ABONE OL
Kasım 21, 2024 06:47
Çukurova’nın Beyaz Altını Pamuk kitaplaştırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://www.researchgate.net/publication/383693290_ADANA_VE_PAMUK linkinden online olarak ‘Adana ve Pamuk’ kitabının ücretsiz okunabileceğini söyleyen ÇÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran, yaptığı yazılı açıklamada “Kitabımızda; Çukurova’mızın simgesi durumunda olan ve bölgemiz tarım kültürü ve tarihi açısından değerli pamuk bitkisinin sadece Adana’ya gelişini, pamuk tarımı, pamuk hastalık ve zararlıları, pamuğun genel özellikleri ve dünya’daki yayılışı, pamuğun geleneksel kullanımları, bilimsel yönlerinin anlatmasını ve tarihinin tanıtılmasını değil, eczacılık açısından pamuğun Farmasötik Endüstride kullanımı ve Bitkisel Biyoteknoloji ve pamuk konuları da ele aldık” dedi.




Bir Gelenek Unutturuluyor, Altın Koza Film Festivali Kan Kaybediyor!

PAMUK, ADANA İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR BİTKİ TÜRÜDÜR 

Pamuğun Latince adıyla Gossypium hirsutum olduğunu, binlerce yıldır kültürü yapılan önemli hammadde kaynaklarından biri olduğunu da belirten Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran, “Ülkemizin doğal bir bitki türü olmayan pamuğun ülkemizde tarımına dair kayıtlar 1500’lü yıllarda ilk kez Adana’da yetiştirildiğini göstermektedir. Ancak Adana’da pamuk tarımının gerçek anlamda 19. yüzyılda başladığını söyleyebiliriz. Pamuk Adana ile özdeşleşmiş bir bitki türüdür. Adana kültürünün önemli bir parçasıdır. Pamuk Adana için bu kadar anlamlı iken, Adana’da pamuk üzerine Türkçe bir kitap yazılmamış olması bizleri teşvik eden ilk unsur olmuştur. Pamuğu birçok yönüyle ele alan ve çevrimiçi olarak yayınlanan Adana ve Pamuk kitabı, Adana’nın kültür mirasına anlam katan, Adana Ticaret Borsası’nca Çukurova Pamuğu olarak Coğrafi İşaret tescili alınan Adana pamuğunun daha da tanınmasına katkıda bulunacağını umuyor, okuyucuların beğenisine sunuyoruz. Kitabımızda yer alan yazarlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

ADANA VE PAMUK KİTABINDA YER ALAN YAZARLAR

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr. S. Haluk Uygur, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özgül Görmüş ve Prof. Dr. Saliha Kırıcı, Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Umay Merve Güven Bölgen, Dr. Öğr. Üyesi Suna Kızılyıldırım, Arş. Gör. Deniz Onan, Arş. Gör. Merve Kalas, ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tilbe Çevikelli ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsünden Dr. Gülsüm Ünal

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r